Skikkethetsvurdering
Skikkethetsvurdering skal sikre at barn, elever, pasienter og brukere av ulike tjenester ikke møter yrkesutøvere som er uskikket for det arbeidsområdet de utdanner seg til. Skikkethetsvurdering er regulert i Fagskoleloven § 26 og fagskoleforskriften kap. 5. Fagskolen Tirna har lokal klagenemnd som behandlingsinstans.
Vurderingskriterier
En student er uskikket dersom ett eller flere av følgende kriterier er oppfylt:
- studenten viser manglende vilje eller evne til omsorg, forståelse, innlevelse og respekt for barn, unge og voksne i sårbare situasjoner
- studenten viser manglende vilje eller evne til å endre uakseptabel adferd i samsvar med faglig veiledning
- studenten opptrer ikke i tråd med regelverk for helse, miljø og sikkerhet, prosedyrer og kvalitetssystemer, og dette kan utgjøre en fare for liv og helse
- studenten viser truende eller krenkende adferd i studiesituasjonen, eller overfor barn, unge eller voksne i sårbare situasjoner
Departementet kan fastsette tilleggskriterier for enkeltutdanninger i særskilte tilfeller.
Hvem gjelder løpende skikkethetsvurdering for?
Løpende skikkethetsvurdering gjelder alle studenter ved fagskoleutdanninger som omfattes av fagskoleforskriften gjennom hele fagskoleutdanningen, jf. fagskoleloven § 26 første ledd. Den skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket.
Hvis det er begrunnet tvil om en student er skikket, skal det i tillegg foretas en særskilt skikkethetsvurdering.
Hva er og hvordan foregår løpende skikkethetsvurdering?
Løpende skikkethetsvurdering er en helhetlig vurdering av studenten sine faglige og personlige forutsetninger for å kunne utøve yrket.
Det skal vurderes løpende om en student er skikket for yrket, både i den teoretiske og den praktiske delen av studiet. Lærere, praksislærere, veiledere og andre som møter studenten i utdanningssituasjonen, har ansvar for å gjøre løpende vurderinger, samt gi tilstrekkelig veiledning ved mindre utfordringer.
Det er Tirna sitt ansvar å sørge for at de ansatte, veilederne, praksisfelt og andre ved aktuell utdanning har nødvendig kunnskap og kompetanse til å kunne foreta løpende skikkethetsvurdering.
Dersom det oppstår tvil om en student er skikket, blir særskilt skikkethetsvurdering gjennomført.
Formålet med løpende skikkethetsvurdering
Formålet med skikkethetsvurdering er å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever, dyr, klienter, dyreeiere eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse.
Er du i tvil om en student?
SKJEMA: Tilbakemelding / Si fra! Vær oppmerksom på at det kan være straffbart å anklage noen på falskt grunnlag. En åpenbart feilaktig varsling eller varsling for å skade, kan få konsekvenser for den ansattes personalforhold eller studentens studierett. Du kan ta kontakt med skikkethetsansvarlig dersom du har behov for å diskutere saken før du sender inn tvilsmeldingen. |
Hvem kan melde tvil?
Alle som er i kontakt med studenter kan levere tvilsmelding, for eksempel ansatte i Tirna, praksisfelt, medstudenter og administrativt personale.
Tvil om en students skikkethet meldes skriftlig til skikkethetsansvarlig. Den som leverer tvilsmelding, regnes ikke som part i saken. Tvilsmeldinger som er åpenbart ugrunnet, skal ikke behandles av skikkethetsansvarlig.
Vær oppmerksom på at det kan være straffbart å anklage noen på falskt grunnlag. En åpenbart feilaktig varsling eller varsling for å skade, kan få konsekvenser for den ansattes personalforhold eller studentens studierett.
Det er rektor ved fagskolen som er skikkethetsansvarlig.
Har studenten ikke fått bestått praksis?
Ved ikke bestått praksis eller prosjektarbeid skal fagskolen og praksisstedet vurdere om det også er grunnlag for å sende tvilsmelding når studenten går på et studieprogram underlagt skikkethetsvurdering.
Hvem gjelder særskilt skikkethetsvurdering for?
En student kan bli vurdert som uskikket for yrket dersom studenten utgjør en mulig fare for fysisk og psykisk helse, rettigheter og trygghet eller livet til barnehagebarn, elever, pasienter, klienter og brukere studenten vil komme i kontakt med under praksisstudiet eller under framtidig yrkesutøvelse.
Hva er og hvordan foregår særskilt skikkethetsvurdering?
Særskilt skikkethetsvurdering starter med en tvilsmelding.
Dersom det er grunngitt tvil om en student er skikket til yrket, skal det gjennomføres særskilt skikkethetsvurdering jf. lov om høyere yrkesfaglig utdanning § 26. Særskilt skikkethetsvurdering kan få følger for individuell utdanningsplan, inkludert muligheten til utveksling og overflytting mellom studiesteder.
Alle som er involvert i en sak, har taushetsplikt, jf. forvaltningsloven §13, første ledd.
Skikkethetsansvarlige skal følge opp innleverte tvilsmeldinger i samsvar med forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) § 34:
- Varsle studenten skriftlig om at det er meldt grunngitt tvil om vedkommende er skikket.
- Kalle inn studenten til vurderingssamtale. Studenten kan ha med en talsperson.
- Det skal lages skriftlig referat fra vurderingssamtalen. Referatet skal inneholde en omtale av hva saken gjelder, og eventuelle planer for utvidet oppfølging og veiledning av studenten.
- Studenten skal få tilbud om utvidet oppfølging og veiledning dersom det ikke er helt tydelig at slik oppfølging ikke er eignet til å hjelpe studenten.
- Skikkethetsanvarlig har ansvar for at det blir utarbeidet en eventuell plan for utvidet veiledning av de aktuelle vurderingskriteriene i forskriften, og for å vurdere resultatet av den utvidede veiledningen.
- Skikkethetsansvarlig kan innhente opplysninger fra skikkethetsansvarlig ved andre institusjoner dersom det er nødvendig for å opplyse en sak.
- Praksisperioder kan utsettes til etter at utvidet veiledning er avsluttet.
Skikkethetsansvarlig innstiller til skikkethetsnemnda
Tvilsmelding som tydelig er ugrunnet skal ikke behandles av skikkethetsansvarlig.
Formålet med særskilt skikkethetsvurdering
Formålet med særskilt skikkethetsvurdering er å avgjøre om en student som det er meldt tvil på, utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever, klienter eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse.
Utvidet oppfølging og veiledning er en viktig del av særskilt skikkethetsvurdering, og i utgangspunktet er målet med all utvidet oppfølging og veiledning at studenten skal bli styrket som kommende yrkesutøver, og tvilen kan legges bort.
Utvidet oppfølging og veiledning
En student som er under særskilt skikkethetsvurdering, får tilbud om utvidet oppfølging og veiledning. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle hvilke løsninger som er aktuelle. Felles for de fleste studenter er samtaler med veileder, og studenten må regne med ekstra arbeid. Andre tiltak kan komme i tillegg.
Viktig å vite om samtaler med veileder:
Formål med utvidet veiledning:
• Veiledningen skal stimulere studenten til egenrefleksjon, utvikling og endring knyttet til innholdet i tvilsmeldingen.
Rammer for utvidet veiledning:
• Veilederens rolle er å gi veiledning med utgangspunkt i tvilsmeldingen, ikke å vurdere om studenten er skikket for framtidig yrkesutøvelse.
• Veileder får tilsendt referat fra vurderingssamtalen med skikkethetsansvarlig, og eventuelt selve tvilsmeldingen, før første veiledningssamtale.
• I referatet fra vurderingssamtalen foreslås et timetall for veiledning, men dette kan justeres etter dialog mellom skikkethetsansvarlig og veileder underveis.
• Veileder skriver et sammendrag etter hver samtale, som samles i en sluttrapport. Veileder sender rapporten til skikkethetsansvarlig.
Innhold i utvidet veiledning:
• Veiledningen er ment å støtte og utfordre studenten.
• Studenten får ulike oppgaver som skal stimulere til refleksjon over egen rolle i yrkesutøvelsen.
• Studenten må regne med forberedelse til samtalene. Dette kan være i form av veiledningsgrunnlag, refleksjonsnotat, case eller lignende.
Behandling i lokal klagenemnd og utestengingsperiode
På bakgrunn av skikkethetsnemndas innstilling fatter lokal klagenemnd vedtak om at en student ikke er skikket. Det skal ikke utstedes vitnemål for den aktuelle utdanningen til en student som er funnet uskikket.
- Hvis en student som er funnet uskikket skal utestenges fra utdanningen, skal det fattes særskilt vedtak om dette. Ved kortere utestenging enn fem år kan styret eller institusjonens klagenemnd stille vilkår som må være oppfylt før utdanningen gjenopptas.
- Vedtak om utestenging skal opplyse studenten om at han/hun ikke kan søke eller ta imot plass ved lignende utdanninger i utestengingsperioden, og at han/hun må søke nytt opptak dersom utdanningen skal gjenopptas etter utestengingsperioden.
En student kan klage på vedtaket. Nasjonal klagenemnd er klageinstans, jf. fagskoleloven § 26.
Sist oppdatert